Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Bodemverbetering bij aan- en verplant

(30-10-2019)

 

Het najaar voor aanplant

Waarom is het najaar meer geschikt voor aanplant dan het voorjaar? Vaak willen we zo snel mogelijk resultaat zien. Als een tuin in het voorjaar wordt aangeplant heeft deze meteen fris groene blaadjes en start de groei van de planten. Echter, dit is voor de beplanting lang niet altijd goed. Ze hebben meteen vocht en voeding nodig om te kunnen groeien. Is dat er niet, dan kunnen ze al snel gebreken gaan vertonen. Het najaar is meer geschikt voor aanplant. Het is een periode waarin planten in rust gaan richting de winter. Er is dus geen noodzaak meer om te groeien zoals in het voorjaar wel het geval is. In de winter kan de plant zich gaan zetten in de grond. In het voorjaar kan bij voldoende temperatuur het bodemleven op gang komen. En als het warm genoeg is komen die groene blaadjes echt vanzelf!

 

Najaarkleur_klein.jpgStrucA_aanplant_klein.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Structuur Actief als totaalproduct

Om bij aanplant een goede start te realiseren is het van belang om te kijken naar de huidige staat van de grond. Meten is weten en dit kan met een bodemmonster. Het geeft inzicht in de voedingswaarden van de bodem en het vermogen om vocht en voeding te binden. Natuurlijk lukt dit, bijvoorbeeld door tijdsdruk, niet altijd en dan is het van belang je gezond verstand te gebruiken. Welk type grond heb ik en wat moet ik daaraan verbeteren, is dan een relevante vraag. Met Structuur Actief wordt op zowel zandgrond als kleigrond een goede start gerealiseerd. De aan- en verplantgrond dient goed te worden vermengd met de bestaande grond. Het hoge gehalte organische stof zorgt op zandgrond voor het beter vasthouden van vocht en voeding. Op kleigrond heeft het een structuurverbeterende werking doordat er meer lucht in de grond komt wat o.a. verslemping (dichtslaan toplaag) tegen gaat. Daarnaast bevat het diverse nuttige micro-organismen, organische startvoeding en extra fosfaat dat nodig is voor de beworteling. Structuur Actief is breed inzetbaar bij aanplant van vaste planten, bomen, heesters of als algemene structuurverbetering van de grond.

 

* tevens verkrijgbaar voor zuurminnende planten als Structuur Actief Rhodo

 

StrucA_hand_klein.jpg

StrucA_BB_klein.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het belang van organische stof en bodemleven

Organische stof is de motor van de bodem. Het bestaat uit organisch restmateriaal als takjes, bladeren, dode bodemorganismen etc. Zonder een gezond percentage organische stof in de grond ontstaan er problemen. Grond droogt sneller uit (zand), grond slaat dicht (klei), het bodemleven wordt inactief en grond warmt minder snel op wanneer de temperatuur toeneemt. Organische stof kan heel veel vocht vasthouden en bindt daarnaast voeding. Met name het vasthouden van vocht is iets waar door de warme zomers gelukkig steeds meer aandacht voor is. Het bodemleven is doorgaans erg druk met elkaar én organische stof. Wormen trekken blaadjes de grond in en versnipperen deze. Daarnaast mengen ze grondlagen en zorgen voor lucht in de grond. Bacteriën breken o.a. bladresten verder af en schimmels zijn o.a. gek op houtig materiaal en geven planten meer mogelijkheid om vocht en voeding op te nemen (mycorrhiza). Bij de afbraak van organische stof komt uiteindelijk voeding vrij en hier profiteren planten weer van. Een complex geheel dus waarbij balans een belangrijke factor is. Dit nuttige bodemleven kan worden geënt met BioBodem. Een rijk samengestelde bodemverbeteraar dat divers bodemleven bevat met o.a. bacteriën, diverse schimmels (mycorrhiza), organische stof en toevoegingen op maat om dit bodemleven te activeren.

 

BioBodem_hand_klein.jpg

Border_bloei_klein.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere bodemverbeteraars

Natuurlijk zijn er diverse andere mogelijkheden om een bodem te verbeteren. Een kwalitatief goede compost is een prima bron van organische stof. Dit kan ook goed worden gecombineerd met BioBodem (zie hierboven). In sommige aanleg situaties kunnen extra toevoegingen nog nodig zijn. Op schrale zandgronden kunnen Bentoniet en Zeoliet het vochthoudend vermogen aanzienlijk verbeteren. Ze nemen echter niet de rol van organische stof weg! Bentoniet is een natuurlijke kleikorrel die vocht bindt en daarnaast de structuur verbetert. Zeoliet is een natuurlijk gesteente dat een vergelijkbare werking heeft. Op zware kleigronden kan Basaltmeel de structuur verbeteren doordat het de verbinding tussen kleiplaatjes doorbreekt. Op termijn wordt de grond daardoor ruller en beter bewerkbaar. Daarnaast is het rijk aan sporenelementen. Bovengenoemde producten kunnen worden gecombineerd met zowel compost als BioBodem.

 

Bekijk ons productpakket hier: Producten Innogreen

Veel succes bij de aanplantprojecten in de komende periode en neem bij vragen gerust contact met ons op!