Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Het belang van een 2e Bemestingsronde

(17-07-2020)

De 2e bemestingsronde (juni-juli) is een ondergeschoven kindje. Onterecht naar onze mening! In dit item lichten we graag toe waarom deze bemesting van belang is en welke problemen kunnen worden voorkomen.


Borders en plantsoenen

Vaste planten, heesters en het gras zijn flink gegroeid vanaf april. Hiervoor hebben ze, mits beschikbaar, veel voeding uit de bodem getrokken en daardoor staan ze er lang mooi bij. Echter, harde zomers regenbuien zorgen voor uitspoeling van voeding in de bodem. Door de hoge dag en nacht temperaturen hebben planten nog steeds voeding nodig. Immers, de groei en bloei gaat gewoon door. Na de langste dag (eind juni) wordt de behoefte aan voeding doorgaans minder. Maar er is nog wel degelijk stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) nodig. Gevolg, het snel verkleuren, onvoldoende tweede bloei of weerstand tegen schimmelziekten zijn problemen die zich dan voordoen. Daarbij weten we allemaal dat verschillende planten verschillende bloeiperiodes hebben. Dus ook verschillende behoeftes aan voeding op verschillende momenten.



Een lagere maar noodzakelijke gift

Het is dus wel degelijk nuttig om de borders nogmaals een gift BioBasis NPK 8-3-9 + 2 MgO of Zomer Vitaal NPK 6-3-9 + 2 MgO + WA te geven om mooie en gezonde planten te houden tot de herfst. Doorgaans is 8 tot 6 kg per 100 m2 voldoende om de periode t/m september goed door te komen. Vanaf dat moment begint de bemesting voor het najaar met VaBomix 2


Het gazon (een monocultuur)

Vitaliteit maakt sterk! Gras is een monocultuur en daar verandert nut snel in noodzaak. Gras gebruikt veel voeding en is gevoeliger (zeker visueel) voor tekorten aan NPK en magnesium. Er kan vlekkerigheid ontstaan, het onkruid krijgt meer kans om zich in de grasmat te vestigen en andere ziekten en plagen slaan makkelijker toe. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Rooddraadschimmel die vaak in juli/augustus verschijnt. Deze schimmel vaart wel bij veel vocht en hoge temperaturen. In de basis is bemesten met GrasZó NPK 9-3-9 + 2 MgO (6 - 8 kg per 100 m2) het advies. Dit zorgt voor een blijvend groen gesloten grasmat, met voldoende stevige wortels. Echter, er zijn uitzonderingen. Dit hangt vooral samen met de staat van de grasmat of al ontstane problemen. We sommen een aantal problemen en de oplossers op:


Gazons waar problemen zijn met.... 

schimmels: Snelmix NPK 16-3-8 + 2 MgO (5 kg per 100 m2)

mosgroei: Mosvrij Gazonmix NPK 6-2-20 + 3 MgO (8 kg per 100 m2)

open plekken: Repair mix NPK 7-6-12 + 3 MgO + fulvine (8 kg per 100 m2)

droogte: Zomer-Vitaal NPK 6-3-9 + 2 MgO + WA (8 kg per 100 m2)




Voor een volledig overzicht van onze vaste (korrel) meststoffen klik hier

Nee voor vragen over producten of toepassingen contact met ons op.