Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Insect van de maand: Mineervlieg

(22-04-2024)


Algemene beschrijving 

De mineervlieg staat vooral bekend om de larven van de tweevleugelige insecten van het geslacht Liriomyza. Ze vreten in het larven stadium tunnels in de bladeren en vormen daarmee een serieus probleem voor de groente- en sierteeltgewassen.


Schadebeeld Mineervlieg

Doordat de vrouwtjes met hun legboor ronde gaten maken in de bovenkant van het blad om het plantensap op te zuigen wordt de fotosynthese van de bladeren verstoord en ontstaan er kwetsbare plekken waardoor secundaire ziekten een bedreiging voor de plant kunnen vormen. Ook de mannetjes profiteren van de aangeprikte bladeren om aan voedsel te komen en de plantsappen op te drinken waardoor de plant verzwakt. Zodra de larven uit zijn beginnen ze onmiddellijk met het vreten van gangen door het bladweefsel.


Beschrijving van de Mineervlieg

Een volwassen vrouwtje is 2 tot 3 mm lang en is zwart geel van kleur. Opvallend is de gele stip op de rugzijde van het borststuk. Het mannetje van de mineervlieg is iets kleiner. 


Levenscyclus van de Mineervlieg

Nadat het vrouwtje het blad heeft aangeboord legt ze hier een ovaal en romig wit eitje in. Daarna volgen drie ontwikkelingsfase. In de eerste fase is de larve nog geheel transparant. In het midden stadia verkleurd de larve, afhankelijk van de soort, naar een vuilwit of okergele kleur. Wanneer de larve een lengte heeft van ongeveer 2mm spreken we over het laatste stadia. Dit is het stadia net voordat de larve zich verpopt. In dit stadia maakt de larve een sikkelvormige uitgang om zich vervolgens in de grond of het plastic, bij substraatteelt, te laten vallen om daar te verpoppen. Afhankelijk van de soort zie je een geel tot bruin of roodbruine pop. De levenscyclus van de mineervlieg is sterk afhankelijk van de temperatuur. Het duurt ongeveer 2 weken bij 30 graden om van ei tot volwassen mineervlieg te ontwikkelen. Bij een temperatuur van rond de 15 graden is dit 7 weken. In het volwassen leven van een mineervlieg vrouwtje, dat 1 a 2 weken duurt, is ze in staat om enkele honderden eieren te leggen. 


Onderstaande video's geeft een goed beeld van de levenscyclus van de mineervlieg.

https://youtu.be/QInb9VVeIy0?si=gTWyWnjMPooBCxb_


Natuurlijke bestrijding van de Mineervlieg

Diglyphus Isaea 

Voor de bestrijding van de mineervlieg in verschillende groenteteeltgewassen zoals bijvoorbeeld in de tomaat en binnen de sierteelt wordt de Diglyphus isaea (sluipwesp) ingezet als een efficiënte biologische bestrijding.


Deze parasiteert onder anderen op de tomatenmineervlieg maar kan zeker ook goed worden ingezet bij de bestrijding van de floriademineervlieg en de nerfmineervlieg.

De mineervlieglarve wordt door de vrouwelijke sluipwesp aangeprikt waardoor deze wordt verlamt, waarna deze wordt leeggezogen. Zodra de Diglyphus klaar is met het leegzuigen van de gastheer legt zij één of meer langwerpige eitjes naast de mineervlieglarve. De Diglypus wordt daarom ook wel een ectoparasiet genoemd. Door de snelle populatieontwikkeling zorgt de sluipwesp dat zij een mineervliegpopulatie snel de baas kan.


In deze video zie je hoe eenvoudig de toepassing werkt.

Klik hier voor meer informatie over dit systeem.


Meten is weten

Twijfel je of je planten worden aangetast door de aanwezigheid van een plaag?

In dit geval zeggen wij meten is weten. Dat kan heel eenvoudig door gebruik te maken van de Brimex BioBest Bug-scan vangstroken.


Deze gele vangplaten van duurzaam recyclebaar plastic is aan beide zijden voorzien van lijm. De gele kleur is van nature voor veel vliegende insecten erg aanlokkelijk en zal dan ook snel laten zien of er sprake is van een plaag of plaagvermindering. Door de vangplaten tussen de gewassen te hangen worden de insecten aangetrokken en kan doormiddel van telling eens per week goed worden gemonitord of maatregelen nodig zijn om een plaag en daarmee schade te voorkomen.


De Brimex Bug-Scan Yellow is inzetbaar in de:

  • Groenteteelt
  • sierteelt zoals roos en chrysant
  • Klein fruit, framboos en aardbei
  • Opkweek

Bekijk ook de video over het gebruik van de Bug-scan


Lees hier meer over de Bug-scan


Het herkennen en effectief bestrijden van de Mineervlieg vereist een combinatie van monitoring, preventieve maatregelen en, indien nodig, gericht interventies. Door proactief te handelen, kunnen kastelers, hoveniers en groenvoorzieners bijdragen aan het behoud van gezonde teelt. 


Kenniscentrum

In ons kenniscentrum delen wij informatie over inhoudsstoffen, insecten, schimmels, plagen en ziekte en andere onderwerpen.