Teken zijn kleine beestjes die grote gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om je te informeren over tekenbeten en hoe je jezelf als hovenier en groenvoorziener kunt beschermen tegen de gevolgen van een tekenbeet. Tenslotte is voorkomen altijd beter dan genezen.
Teken zijn spinachtige parasieten die in Nederland vooral in de periode van maart tot oktober actief zijn. Ze leven in begroeiing zoals bos, heide en duinen en voeden zich met het bloed van zoogdieren en vogels. Helaas kunnen teken tijdens het voeden ook de ziekte van Lyme en andere nare ziekten overbrengen op mensen. Teken behoren tot de klasse Arachnida, ook wel spinachtigen. Dit betekend dat ze nauw verwant zijn aan spinnen, schorpioenen en hooiwagens.
Teken zijn klein, meestal niet groter dan een speldenknop. In Nederland komen de volgende tekensoorten het meest voor:
Een teek die op je huid zit, is niet altijd direct besmettelijk. De kans op besmetting met een ziekte van Lyme neemt toe hoe langer de teek zich vast heeft gezet in de huid.
Een teek heeft vier levensstadia:
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan worden overgebracht door een beet van een besmette teek. De symptomen van Lyme kunnen heel divers zijn, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en een rode vlek op de huid (erythema migrans). In sommige gevallen kan Lyme zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ernstige gewrichtsklachten, hartproblemen of neurologische problemen.
Naast de bekende methodes om teken te bestrijden, zoals het gebruik van teken werende middelen en het controleren op teken na een bezoek aan de natuur, is er ook nog een natuurlijke manier voor het bestrijden van teken. Dit kan door de inzet van aaltjes tegen teken ook wel het carpocapsae systeem genoemd. Het carpocapsae systeem is een nematoden product op basis van aaltjes die parasiteren op tekenlarven en -poppen. De aaltjes worden in de tuin of op andere plaatsen waar de teken voorkomen uitgezet. Ze dringen vervolgens de tekenlarven of -poppen binnen en doden deze van binnen uit. Meer informatie over het bestrijden van teken met aaltjes vind je hier.
Voor meer informatie over teken en tekenbeten verwijzen wij naar: Tekenbeten | RIVM
Naast de bekende methodes om teken te bestrijden, zoals het gebruik van teken werende middelen en het controleren op teken na een bezoek aan de natuur, is er ook een meer natuurlijke manier om teken te bestrijden. Om teken op een natuurlijke manier te bestrijden zet je aaltjes in.
Het carpocapsae systeem is een nematoden product op basis van aaltjes die parasiteren op tekenlarven en -poppen. De aaltjes worden in de tuin of op andere plaatsen waar de teken voorkomen uitgezet. Ze dringen vervolgens de tekenlarven en -poppen binnen en doden deze. Het grote voordeel van deze methode is dat het gericht is op teken en dus minder schadelijk is voor andere insecten en het milieu.
Het Carpocapsae systeem kan naast teken ook voor andere plagen worden ingezet. Dit systeem is ook geschikt voor het bestrijden van:
Het Carpocapsae systeem wordt geleverd als een gel-formule in eenheden van: