Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Hoe grond je gelukkig kan maken

(20-07-2023)


Natuurlijk antidepressivum vrijelijk beschikbaar

In Nederland slikken 1,2 miljoen mensen antidepressiva, das best veel en hun aantal neemt toe. Maar wat heeft dat met tuinen te maken? Heel veel zoals we zullen zien.


Geosmine

Heb je je ooit afgevraagd wat de oorzaak is van die aardachtige geur die opstijgt na een lichte zomerregen? Die mysterieuze geur wordt "petrichor" genoemd, een hoofdbestanddeel is Geosmine die rond vochtige grond blijft hangen. Vooral na een periode van droogte is de geur op te merken in een bos, de zogenoemde ‘bosgeur’. Geosmine komt van het oude Griekse "geoo", wat aarde betekent, en "osmè", wat geur betekent, een geur die dus opstijgt uit de aarde. Mooi dat we dat weten, maar wat is de oorzaak van die geur?
Micro-organismen!

In een gezonde bodem vind je een veelheid aan micro-organismen. Eén van die organismen behoort tot de Actinomyceten. Dit zijn draadvormige bacteriën die een rol spelen bij de afbraak van dode planten. Maar dat niet alleen; 60% van onze antibiotica komt van deze groep. Als het lang droog is gaan deze bacteriën om zich te beschermen in een soort slaaptoestand, je ruikt nu niks. Maar op het moment dat het gaat regenen worden ze wakker en stoten ze de lekker ruikende stof geosmine uit.

Actinomyceten spelen ook een belangrijke rol in een weerbare bodem, ze weren namelijk verschillende bodempathogenen.


Antidepressivum

Maar grond blijkt ook een antidepressivum te zijn. Sommige micro-organismen zorgen er namelijk voor dat er door het afgeven van geur, serotonine wordt vrijgemaakt in onze hersenen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en draagt bij aan het in balans houden van ons humeur.

Interessant is dat springstaarten, insectachtige organismen die blad helpen verwerken tot compost, ook worden aangetrokken door de geur van Actinomyceten. Zowel de springstaart en de bacterie hebben hier voordeel van.

Het voordeel voor de springstaarten lijkt te zijn dat de geuren hen naar een voedselbron leiden. De bacterie kan zich vastmaken aan de springstaart en zo naar nieuwe gebieden worden gebracht. In de natuur staat niets op zichzelf, alles is met elkaar verbonden, dat is kennis die we moeten inzetten.


Innogreen producten, barstensvol leven

Bovenstaande laat het belang zien van producten die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de bodem.

Innogreen staat voor haar kennis & producten en vindt het belangrijk deze op een juiste manier te delen. De producten lenen zich bij uitstek voor de opbouw en het onderhouden van gezonde populaties.

Innogreen producten bevatten niet alleen Actinomyceten, maar ook diverse andere soorten schimmels, bacteriën, protozoa en nog veel meer. Allemaal gericht op het vergroten van de biodiversiteit van de bodem. Gelukkige bodem, gelukkige plant, gelukkig mens.


Door: Ron Ottenhof

Voor vragen neem gerust contact op met onze adviseurs