Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


onder-goed-of-onder-slecht

(27-07-2023)

Onderbroekentest geeft het antwoord!

 

De gezondheid van de bodem houdt rechtstreeks verband met het aantal micro-organismen in de bodem. En bij het verbeteren van de gezondheid van de bodem gaat het erom dat dit aantal toeneemt.


Maar hoe weet je nu hoeveel en welke micro-organismen je hebt?


Je kunt natuurlijk een microscoop aanschaffen en simpelweg gaan tellen. Maar als zelfs wetenschappers met een geoefend oog daar moeite mee hebben wat moet je dan?


Indirecte informatie

Een directe manier om micro-organismen te kwantificeren is er niet voor hoveniers. Maar indirect kunnen we wel hele nuttige informatie opdoen.


Ten eerste, kijk eens hoeveel regenwormen je tegenkomt. In ons land kun je er per vierkante meter gemiddeld 206 tellen.

Samen zetten ze een enorme hoeveelheid grond om, een soort natuurlijke ploeg dus. Regenwormen zijn een goede indicator voor de populatie aan micro-organismen in de bodem. Hoe meer wormen je telt hoe meer micro-organismen er zijn.


Maar er is nog een manier om te bepalen hoe het met de micro-organismen is gesteld: de onderbroekentest!


Neem een witte katoenen onderbroek en begraaf die op tien centimeter diepte in je tuin.


Nee, zijden lingerie werkt misschien op andere plaatsen maar niet in de bodem, ook geen string, die heeft veel te weinig organisch materiaal.


Acht weken later graaf je de onderbroek weer op en kijk je wat er van over is.

Als het meeste er nog is, dan is je grond niet erg gezond en zul je actie moeten ondernemen. Als je elastiek overhoudt, gefeliciteerd, dan is je grond in topconditie.Zorg er dan voor dat dat zo blijft.


De snelheid waarmee micro-organismen katoenmateriaal kunnen consumeren is bij benadering een maat voor de populatie aan micro-organismen.


Communicatie

Micro-organismen zijn constant met elkaar in gesprek. Wat ze vooral willen weten voordat ze in actie  komen is met hoeveel ze zijn. Dat geldt voor hun eigen groep, maar ook voor de soorten rondom.

Zijn ze met te weinig, vergeet het dan maar, ze zullen weinig voor de plant betekenen. Zijn ze met voldoende aantallen en soorten? Pas dan komen ze echt in actie. Zorg er dus voor dat je een gezonde populatie micro-organismen opbouwt en onderhoudt.


Innogreen staat voor haar kennis & producten en vindt het belangrijk deze op een juiste manier te delen.

Een gezonde bodem is de basis en zorgt voor gezonde en vitale planten.


Innogreen producten lenen zich bij uitstek voor de opbouw en het onderhouden van gezonde populaties.


Door: Ron Ottenhof


Wil je een persoonlijk advies of heb je een vraag?
Neem contact op met onze adviseurs