Rooddraad in het gazon
Vroeger zagen we rooddraad vooral in het voorjaar en de zomer de kop opsteken. Tegenwoordig hebben we echter het jaarrond te maken met dit probleem. Hierdoor kunnen er spontaan rossige tot rode of zelfs gele plekken in het gazon ontstaan.
Rooddraad is één van de gazonziekte, deze treedt op als het gazon een tekort heeft aan stikstof en een onevenwichtige bemesting. Rooddraad is een gebrekziekte die veel voorkomt in jonge gazons.
Wat is Rooddraad
Laetisaria fuciformis
Rooddraad is een gebrekziekte die door een gebrek aan stikstof een schimmelziekte veroorzaakt.
Deze schimmel vestigt zich op de grassprieten, het wortelstelsel blijft onaangetast, waardoor de groei wordt verstoord.
Ook treden er verkleuringen op in het gazon veroorzaakt door de schimmel. Deze verkleuring uit zich in rode tot een meer rossige of gele plekken in het gazon.
Rooddraad herkennen
- Roodachtige (tot gele) schimmeldraden
- Bij temperaturen > 15 graden
- In stikfstof arme (zand-)grond
- Ronde plekken geel tot rood gekleurd in het gazon
- Warme en droge zomers zorgen er tevens voor dat rooddraad de kop op steekt
Oorzaken van Rooddraad in het gazon
Zoals hiervoor al beschreven is de voornaamste oorzaak van rooddraad een tekort aan stikstof. Rooddraad ontstaat als het ware door uitputting en/of armoede van de bodem.
Daarbij speelt ook de bodemstructuur en het bodemleven een belangrijke rol. Zo zien we dat niet alleen stikstof tekort maar ook een gebrekkig bodemleven een dichtgeslagen toplaag (bijvoorbeeld als gevolg van zandgrond met fijne deeltjes) en de tempartuur samen een goede bodem vormen voor deze schimmelziekte.
Stappenplan bestrijden van rooddraad