Inno_Pand_klein.jpg

 

T:   0183 - 509796

E:   info@innogreen.nl


Hagen vaak ondergewaardeerd

(12-05-2023)

Steeds vaker krijgen we te maken met vragen over hagen. Hierbij gaat het vaak over:

  • teruglopende kleur

  • gebrek verschijnselen

  • luizen en andere plagen

  • matige groei

De oorzaak hiervan is vaak terug te voeren op een aantal specifieke zaken.

Allereerst de aanplant.

Bij het aanplanten van een haag wordt weinig gekeken naar de bodemstructuur en regelmatig wordt gekozen voor het graven van een sleuf en direct de haag erin. Dit kan bij het uitgroeien van de haag voor problemen gaan zorgen, zoals verdroging of juist plaatselijke natte plekken.

Het is natuurlijk geen fraai gezicht als er een slechte plek in de haag komt.

Pas bij aanplant dan ook, indien nodig, bodem verbeterende maatregelen toe zoals het gebruik van Structuur Actief /BioBodem. Zorg er ook voor dat de grond onder in de sleuf los gespit is en dat er voldoende doorwortelbare ruimte is.

Pas op wanneer de haag naast straatwerk komt en zorg dat ze niet in het pure zand komen te staan. Houd rekening met water kunnen geven/afwatering. Op zandgronden kun je eventueel nog Bentoniet toevoegen en bij kleigrond Basaltgruis om de bodemstructuur te verbeteren.



 

Een haag bestaat uit planten die normaal gezien als solitair groeien. Dit betekent dat, wanneer we er een haag van maken, er een enorm wortelpakket in een klein gebied komt te zitten met alle uitdagingen van dien. De van oorsprong eventueel aanwezig voeding zal dan bijvoorbeeld zeer snel op zijn. Het is dus heel belangrijk om jaarlijks minimaal 2 x de haag te bemesten.

De eerste gift in maart april, de tweede gift rond de langste dag.

Hiermee worden vele problemen voorkomen, immers een goed groeiend gewas is veel minder vatbaar voor luizen en schimmels, blijft mooi op kleur en zal beter vertakken. Om een haag mooi dicht te krijgen snoei je vaker per jaar(toppen). Vooral bij jonge hagen, buxus en coniferen hagen. Daarnaast geef je buxus ook jaarlijks kalk.

 

Voeding voor je haag

Gebruik BioHaag bij beuk, taxus, haagbeuk en prunus hagen. Voor de overige hagen kan ook BioBasis gebruikt worden. Om een haag die zich in slechte conditie bevindt snel te laten herstellen geef je de hiervoor genoemde bemesting. Daarnaast raden we aan om regelmatig met een riek de grond rond de wortels te beluchten. Wanneer hagen niet goed groeien kan een aantal giften met Spovit met een interval van steeds twee weken, zorgen voor heel goed herstel van wortels en groei.  Deze plantversterker op basis van zeewier geeft een directe aanvulling van de benodigde voedingselementen en activeert ook slapende ogen.

 

Bestrijding

Luizen kun je tegenwoordig heel mooi bestrijden met lieveheersbeestje larven, natuurlijk en doeltreffend.


Door: Ruud Snijders