WildeWeelde.png


    

 


Basis aanplant advies bomen, heesters en beuken


Om te beginnen is het goed te weten dat we in dit basis advies hebben gekeken naar de bodemgesteldheid. Het mag voor zich spreken dat een goede bodemgesteldheid een andere aanpak vraagt dan een bodem waarvan we kunnen zeggen dat de bodemgesteldheid slecht is.


In onderstaand advies hebben we daarom onderscheid gemaakt tussen de categorieën.

 • goed
 • matig
 • slecht

  Beuken stellen hele andere eisen aan de kwaliteit en bodemgesteldheid. Daarom hebben voor deze soort een apart basis advies opgenomen.


  1. Aanplant van bomen en heester bij een goede bodemgesteldheid


  Wanneer we te maken hebben met een goede bodemgesteldheid kan worden volstaan met het toevoeging van Fosfaat mix en BioBodem® voor het enten van het bodemleven (incl. Mycorrhizae) in het plantgat.


  Dosering en gebruik:
  3-5 kg BioBodem
  ® per 100 m²
  1 kg 
  BioBasis© per m²


  Werk bovenstaande producten voor de helft door het plantgat en meng de andere helft door de terug te brengen grond. Voeg minimaal 5% organische stof toe.

  2. Aanplant van bomen en heester bij een matige bodemgesteldheid

  Bij een matige bodemgesteldheid gebruiken is het nog belangrijker om het organisch gehalte en het bodemleven te enten. Dit doen we wederom met onder anderen de fosfaat mix, kalk en de BioBodem®.


  Dosering en gebruik:
  10 kg 
  BioBodem® per 100 m²
  1 kg 
  BioBasis© per m³

  Werk bovenstaande producten voor de helft door het plantgat en meng de andere helft door de terug te brengen grond. Voeg daarnaast minimaal 10% organische stof toe, 1/2
  Structuur-Actief®  en 1/2 bladaardecompost.

  3. Aanplant van bomen en heester bij een slechte bodemgesteldheid

  Bij een slechte bodemgesteldheid is het belangrijk de helft van de uitgegraven grond te verrijken en aan te vullen met Structuur-Actief® aanplant grond. Daarnaast gebruik je eventueel de BioBodem®.


  Dosering en gebruik:
  Structuur-Actief® tot 200 liter per m³
  2 kg 
  BioBodem® per m³

  Werk Structuur-Actief® aanplantgrond door de bestaande grond.


  4. Aanplant van beuken

  Voor de aanplant van Beuken in het najaar wordt BioBasis© gebruikt. Voor de bemesting of aanplant in het voorjaar gebruik je best BioHaag©.

  BioHaag© bevat specifieke Mycorrhizae voor beuken, om uitval en inboet te voorkomen en sneller aanslaan te bewerkstelligen.
  Voeg minimaal 5% organische stof (
  Structuur-Actief®) toe.

  Note:

  Let ook op de grondsoort en voeg waar nodig onderstaande bodemverbeteraars toe.


  Bij kleigrond basaltgruis
  Bij zandgrond bentoniet
  Bij zavelgrond zeoliet

  Voeg hiervan tussen de 3 en 5 kg per m3 toe. Denk ook aan Calcium gehalte van de grond. Bij een hoge pH kan wat turf worden toegevoegd (5-10%).


  Nazorg:

  Om de aanplant goed te laten slagen is het belangrijk om later nogmaals te bemesten met 1 kg BioBasis© per m².

  Bij watergeven kan direct voeding worden meegegeven door gebruik te maken van TreeFit Speciaal.

  Om te zorgen dat de bomen door de jaren heen vitaal blijven (dus minder ziektegevoelig) raden wij aan om 2x per jaar, in het voorjaar 6 kg per 100 m², in de zomer 4 kg per 100 m² de bomen te voorzien van BioBasis©.


  Beknopte uitleg van de beschreven producten


  BioBasis© is een samengestelde organische onderhoudsmeststof en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Door de uitgebalanceerde samenstelling resulteert dit in verbetering van de beworteling, een rijker bodemleven

  De duurwerking van deze organische meststof hoeft u deze slechts 2x per jaar te strooien.


  BioBodem® is een bodemverbeteraar welke micro-organismen en voeding voor deze organismen bevat. De unieke samenstelling van BioBodem® verrijkt het bodemleven waardoor de bodemstructuur en de beworteling verbeteren. Er ontstaat een betere lucht/water huishouding en er komen voedingsstoffen voor de plant vrij uit compost, humus en organische stof.


  BioHaag©: bevat een speciale mix van Mycorrhiza die geschikt zijn om een symbiose aan te gaan met beuken en andere hagen. Door het gebruik van diverse soorten Mycorrhiza  is de kans op succes erg groot. De mix kan in het voorjaar door de grond in het plantgat of door bomenzand gemengd worden. Daarnaast is het goed om 2x per jaar met de Biohaag te bemesten.


  Structuur-Actief® is een aardachtig product met een startvoeding, basisvoeding en bodemleven. Deze speciale mix bevat slow release meststoffen (afgifte van noodzakelijke voedingselementen gedurende 3 tot 4 maanden) en Mycorrhizae die geschikt zijn om een symbiose aan te gaan met bomen en heesters. Door het gebruik van langzaam vrijkomende meststoffen en Mycorrhizae ontstaat er een perfecte milieu voor bomen en heesters speciaal wanneer deze onder moeilijke omstandigheden verkeren. Er ontstaat een betere opname van meststoffen en water wat resulteert in een sterkere en vitalere plant/boom.


  Wil jij weten hoe de kwaliteit is van jouw bodem?
  Informeer dan eens naar de mogelijkheden van een bodemonderzoek.

  Ook leuk om te lezen


  BioHaag, groene revolutie

  Hoe grond je gelukkig kan maken

  Onder-goed of onder-slecht waarin je onder andere meer leest over de onderbroekentest